Saturday, November 04, 2017

Αύγουστος Κορτώ, “Ρένα”

Μια πόρνη διαπερνά όλον τον 20ό αιώνα. Η ματιά της σακουλιάζει τα δημόσια και τα ιδιωτικά σε μια απολαυστική αφήγηση. Ο έρωτας συναντά την πολιτική κι ο αναγνώστης γλιστράει ώς το τέλος.



Αύγουστος Κορτώ
“Ρένα”
εκδόσεις Πατάκη -2017



Μια ιστορία αλήθειας και κλείνει το τραύμα (MC Yinka):
Ετών 38 και είκοσι τρία βιβλία στο ενεργητικό του. Παράξενη περίπτωση. Εδώ έχουμε συζητήσει μερικά απ’ τα έργα του. Και πάντα μέναμε με μια μεγάλη απορία. Είν’ ένα γνήσιο ταλέντο; Είν’ ο συνταρακτικός συγγραφέας που μένει στην επιφάνεια; Ή είν’ ένα ταλέντο που εκρήγνυται κι όποιος μπορεί τον παρακολουθεί;


Τα κακά τα κείμενα / Τη δική μου τη φθορά / Τα ψευτοπαλίκαρα (MC Yinka):
Το τελευταίο του βιβλίο αφορά τη Ρένα. Πρόκειται για μια πόρνη που αφηγείται τη ζωή της στον νεαρό συνεντευξιαστή της. Γεννημένη το 1910, αγράμματη, βγαλμένη στο κλαρί από μικρή, μεγαλωμένη σε μπουρδέλο και ζώντας μια πολυτάραχη ζωή. Ο μονόλογός της είναι καταιγιστικός αν και δομημένος. Μίγμα αφήγησης, προφορικού λόγου χωρίς τα κενά της πραγματικής ομιλίας, γεμάτου με καθημερινή βωμολοχία αλλά και με την αργκό μιας συγκεκριμένης εποχής και μιας συγκεκριμένης συντεχνίας. Η ανάγνωση γι’ αυτό τον λόγο είναι σαγηνευτική.

Η ατομική ζωή της Ρένας τέμνεται με την Ιστορία της Ελλάδας. Η Μικρασιατική Καταστροφή κι η έλευση των προσφύγων. Ο μεσοπόλεμος. Ο Μεταξάς. Η Κατοχή κι ο Εμφύλιος. Η μεταπολεμική περίοδος. Η χούντα των συνταγματαρχών. Όλες αυτές οι εποχές διαθλώνται μέσα απ’ την οπτική γωνία της αφηγήτριας. Κι έτσι η Ιστορία βιώνεται από κάτω κι αναπαρίσταται με το βλέμμα του απλού ανθρώπου. Κυριολεκτικά. Η Ρένα μάλιστα έτυχε λόγω έρωτος να γίνει Αριστερή. Να υποστεί διώξεις, να ζήσει τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης όπου σκοτώθηκε ο Τούσης. Θυμηθείτε τον “Επιτάφιο” του Ρίτσου. Ζει μάλιστα τις κακουχίες σ’ ένα ξερονήσι ως εξόριστη (τελικά Γιούρα ή Γιάρος; αφού είναι φυσικά άλλα νησιά!). Ζει στο περιθώριο και συναναστρέφεται ανθρώπους που είναι στην μπούκα της σκληρής εξουσίας. Υφίσταται στο πετσί της, έστω και ξώφαλτσα, τον ολοκληρωτισμό του κράτους.
  


Το μυαλό μου ν’ ανοίξει να δώσει τροφή στην πένα (MC Yinka):
Τελικά τι; Εννοώ γιατί έγραψε κάτι τέτοιο ο Κορτώ; Ναι, ωραία η γλώσσα, τρομερός και φοβερός στη ροή της αφήγησης ο συγγραφέας, ρουφήχτρα η ανάγνωση, αλλά προς τι; Νομίζω εδώ το χάνει ο λογοτέχνης. Και σε άλλα του βιβλία μαγεύει αλλά μένει σε μια ιδιωτική ματιά, που δεν ξεπερνά τον μικρό κύκλο που φτιάχνει. Εδώ μπορώ να καταλάβω δυο τρεις επιδιώξεις του μυθιστορήματος. 1. Η Ιστορία βιώνεται αλλιώς από τον καθένα. 2. Όλα είναι ασήμαντα ή δεύτερης διαλογής μπροστά στον έρωτα και στο sex. 3. Ακόμα και η πολιτική είναι μια τυχαία συνάντηση με το δημόσιο (η Ρένα παραδέχεται ότι αν ερωτευόταν έναν ακροδεξιό, θα ήταν …ταγματασφαλίτισσα!).

Ο Πέτρος Χατζόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά.

Πάπισσα Ιωάννα

No comments: