Monday, January 04, 2010

Βασιλόπιτα: Λογοτεχνικά ζώδια 2010


Οι πλανήτες επηρεάζουν τη ζωή όλων, και ειδικά οι συγγραφείς ζουν ως ανήσυχα πνεύματα υπό την επήρεια της τροχιάς των αστερισμών. Η μέρα κατά την οποία γεννήθηκαν και ο ωροσκόπος-τους θα καθορίσει (και τη νέα χρονιά) τη δημιουργική-τους πορεία και την επιτυχία των βιβλίων-τους. Διαβάστε τι προβλέπουν τα ζώδια για το λογοτεχνικό-σας μέλλον. Μην αδρανείτε! Μπορεί η νέα χρονιά να είναι αυτή που θα σας καταξιώσει.


Αιγόκερως (22.12 – 20.01)
Περιφρουρήστε τα οικονομικά-σας γιατί οι άμεσοι συνεργάτες-σας σας κλέβουν. Αφήστε να περάσει αυτή η εποχή και πάρτε το αίμα-σας πίσω αλλάζοντας εκδοτικό οίκο. Η δυσαρμονία του Κρόνου με τον Πλούτωνα εντείνει την οικονομική δυσπραγία και την τεταμένη κατάσταση στα επαγγελματικά-σας. Ζητήστε ξεκάθαρα λόγια και αποδείξεις.
Ευκαιρία της χρονιάς: Τέλος σε μια επαγγελματική σχέση.


Υδροχόος (21.01 – 18.02)
Ο Άρης συνεχίζει να είναι απέναντί-σας κι επομένως πρέπει να διαχειριστείτε καλύτερα την ψυχική-σας ισορροπία. Μπαίνετε στη νέα χρονιά ελαφρώς εξασθενημένοι από το άγχος, το οποίο (όσο δημιουργικό κι αν είναι) σας εμποδίζει να σκεφτείτε ψύχραιμα το επόμενο βιβλίο-σας. Η προσεχής έκλειψη Σελήνης σάς οδηγεί στην ανάγκη να περιορίσετε τις ψυχοφθόρες σκέψεις (λ.χ. μη διαβάζετε βιβλιοκριτικές).
Ευκαιρία της χρονιάς: Να περιορίσετε το άγχος.


Ιχθύες (19.02 – 20.03)
Η Αφροδίτη είναι ευνοϊκή για το ζώδιό-σας και επομένως νέοι ερωτικοί σύντροφοι θα βρεθούν δίπλα-σας. Θαυμαστές ή θαυμάστριες του έργου-σας θα σας πολιορκήσουν. Προσοχή γιατί κάτι τέτοιο θα σας αποπροσανατολίσει έστω και πρόσκαιρα από το γράψιμο, αλλά επιτέλους θα νιώσετε περιζήτητος με το κύρος του συγγραφέα που ξέρει να κατακτάει το κοινό-του.
Ευκαιρία της χρονιάς: Να κάνετε μια νέα σχέση.


Κριός (21.03 - 21.04)
Η έκλειψη Σελήνης σάς επηρεάζει και σας προκαλεί κυκλοθυμική συμπεριφορά. Είστε αναποφάσιστος/-η για το αν θα πρέπει να σκοτώσετε τον πρωταγωνιστή-σας ή να τον αφήσετε να αυτοκτονήσει. Σκέφτεστε γενικά τις κινήσεις-σας, άλλοτε με αισιοδοξία για νέα ανοίγματα (λ.χ. στο διήγημα) κι άλλοτε με απαισιοδοξία για τη μίζερη παραγωγή-σας.
Ευκαιρία της χρονιάς: Προβληματιστείτε πάνω στις δυνατότητές-σας.


Ταύρος (22.04 – 21.05)
Οι αντιξοότητες και μια περίοδος συγγραφικής στειρότητας που περνάτε δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν. Ζυμωθείτε περισσότερο με την καθημερινότητα, βρείτε έμπνευση σ’ αυτήν και αφήστε τα γεγονότα να σας μιλήσουν. Μη βιάζεστε να βρείτε τη μεγάλη ιδέα για το μυθιστόρημά-σας, αλλά αφεθείτε στα μικρά πράγματα της ζωής, τα οποία και θα σας τροφοδοτήσουν με μικρές αλλά γόνιμες ιδέες.
Ευκαιρία της χρονιάς: Αντλείστε δύναμη από τα βιώματά-σας.


Δίδυμοι (22.05 – 21.06)
Βρίσκεστε στην αρχή ενός μεγάλου διλήμματος ανάμεσα στην οικογενειακή ευτυχία με τη συνεπαγόμενη κάμψη της συγγραφικής-σας δουλειάς και την αφοσίωση στο έργο-σας με παραμερισμό των προσώπων που σας ενδιαφέρουν. Εξηγήστε (όποια απόφαση κι αν διαλέξετε) τους σκοπούς-σας στο έτερο ήμισυ και ακολουθείστε την απόφασή-σας με περισσότερο θάρρος.
Ευκαιρία της χρονιάς: Να αφοσιωθείτε σε ό,τι επιλέξετε.


Καρκίνος (22.06 – 22.07)
Ο ανάδρομος Ερμής επηρεάζει τη σχέση-σας με το κοινό-σας. Επειδή το τελευταίο-σας βιβλίο ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα, νιώθετε πως οι αναγνώστες-σας είναι διστακτικοί στο να το αποδεχθούν, ενώ οι πωλήσεις-του δεν πάνε τόσο καλά. Αποδεχτείτε την κατάσταση σαν ένα μεταβατικό στάδιο από την ευπώλητη ως τώρα παραγωγή-σας σε μια νέα φάση επαναπροσανατολισμού με το ανάλογο κόστος.
Ευκαιρία της χρονιάς: Να μην εξαρτάστε από την αποδοχή του κόσμου.


Λέων (23.07 – 23.08)
Πιστεύετε προσωρινά ότι το γράψιμο δεν είναι το παν στη ζωή-σας, αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους είστε καλός, αν όχι καλύτερος. Δείτε λ.χ. τη μετάφραση σαν μία νέα δημιουργική δραστηριότητα, η οποία θα σας αποφέρει και σημαντικά έσοδα. Διαβάστε ξένη λογοτεχνία από το πρωτότυπο και πειραματιστείτε στη μετάφρασή-της, τόσο για προσωπική απόλαυση όσο και για μελλοντική επαγγελματική επιτυχία.
Ευκαιρία της χρονιάς: Νέες πηγές εσόδων.


Παρθένος (24.08 – 23.09)
Η χρονιά θα κυλήσει ομαλά έως μονότονα. Όλα τα έχετε σε πρόγραμμα κι αυτό, όσο κι αν φαίνεται ότι δουλεύει ρολόι, προκαλεί μια ανία, μια βαλτωμένη συμπεριφορά που μεταφράζεται σε μανιέρα από το ένα-σας έργο στο άλλο. Αναζητήστε καινούργιες εμπειρίες, βγείτε έξω από τον εαυτό σας, πάψτε να αυτοβιογραφείστε ασύστολα μέσα στα διηγήματά-σας. Χρειάζεται να ανανεώσετε τον οίστρο-σας και να ζήσετε διαφορετικά για να μπορείτε να εμπνευστείτε.
Ευκαιρία της χρονιάς: Ξανοιχτείτε σε νέες εμπειρίες.


Ζυγός (24.09 – 23.10)
Νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά αναζητάτε την αιτία στους άλλους. Όντως οι δημόσιες σχέσεις-σας δεν αποδίδουν καρπούς. Μιλήστε με πρόσωπα που είναι σε θέσεις-κλειδιά (λ.χ. με δημοσιογράφους ή με εκδότες λογοτεχνικών περιοδικών), προωθείστε την εικόνα-σας σε περιοδικά ποικίλης ύλης, αν είναι δυνατόν και στην τηλεόραση, εκτεθείτε, πουλήστε τη δημόσια εικόνα-σας, φροντίστε για το ίματζ-σας. Τα έργα-σας θα προωθηθούν αν συνεπικουρήσει και η προβολή-σας στο αναγνωστικό κοινό.
Ευκαιρία της χρονιάς: Να εκμεταλλευτείτε τις δημόσιες σχέσεις.


Σκορπιός (24.10 – 22.11)
Διεκδικείτε συνεχώς την συγγραφική-σας καταξίωση και αυτό σας έχει κουράσει. Η πραγματικότητα δεν είναι πάντα έτσι όπως την πιστεύετε και γι’ αυτό πρέπει να πάψετε να είστε τόσο ανταγωνιστικός. Μπορεί και κάποιος άλλος συγγραφέας να είναι καλύτερος, ένα βιβλίο που δεν το γράψατε εσείς μπορεί να πουλήσει πιο πολύ, ένα δικό-σας βιβλίο μπορεί να δεχτεί και αρνητικές κριτικές. Μη δείχνετε αλαζονεία στις συνεντεύξεις-σας.
Ευκαιρία της χρονιάς: Να δείξετε έστω και πλαστή μετριοπάθεια.


Τοξότης (23.11 – 21.12)
Το 2010 είναι η ευκαιρία της ζωής-σας να κερδίσετε ένα βραβείο. Πιστέψτε στον εαυτό-σας, δουλέψτε το έργο-σας με πείσμα, συνεργαστείτε με τον εκδότη-σας για την προώθησή-του, στείλτε το σε πολλούς κριτικούς (μην ξεχάσετε να γράψετε ιδιόχειρη αφιέρωση), μπείτε στα βιβλιοπωλεία και μιλήστε ανώνυμα (σαν τυχαίος αναγνώστης) με καλά λόγια γι’ αυτό. Θα βρεθείτε στη short list, αν αξιοποιήσετε τις συγκυρίες.
Ευκαιρία της χρονιάς: Κυνηγήστε ό,τι σας αξίζει.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να γράψετε κι εσείς ένα ωροσκόπιο.
Πιστέψτε με.
Πατριάρχης Φώτιος

14 comments:

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης said...

Αν κρίνω απ' την περίπτωσή μου (Κριός) έπεσες διάνα. Μήπως, λέω μήπως, να αφήσεις το σχήμα και να πιάσεις τα χαρτιά;
Άντε καλή χρονιά, πιο καλά βιβλία και ακόμη καλύτερη ζωή.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Παναγιώτη,
το Βιβλιοκαφέ είναι ένα είδος ...μαντείου. Συλλέγω πληροφορίες έμμεσα ...και μετά γράφω τους αμφίσημους χρησμούς-μου. Άλλωστε το να γράψεις για τα ζώδια και να πείσεις είναι πολύ εύκολο!!!
Καλή χρονιά
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Καλημέρα καλή χρονιά!
Θα ακολουθήσουν και προβλέψεις για τους αναγνώστες; :-) :-) :-)
Άσχετο, αλλά έχω μια απορία. Πώς προλαβαίνετε και διαβάζετε τόσα πολλά βιβλία; Υπάρχει κάποιος τρόπος;

Πάπισσα Ιωάννα said...

Thoughtsofashy,
απ' ό,τι είδα κι εσύ διάβασες πολύ το 2009 και είδες και πολύ κινηματογράφο. Εγώ διαβάζω κατά Μ.Ο. 1,5-2 h τη μέρα. Ένα μυστικό είναι ότι διαβάζω δύο βιβλίο εναλλάξ. Διαβάζω μερικές σελίδες από το ένα κι έπειτα ξεκουράζομαι με το άλλο. Προσπαθώ να διαλέξω δύο διαφορετικά βιβλία και ξεκινώ πρώτα από το πιο βαρετό για να έχω το άλλο σε αναμονή.
Αυτά τα λίγα
Καλή χρονιά
Πατριάρχης Φώτιος

Vivi G. said...

Φώτιε, χρόνια πολλά για αύριο και... φλιτζάνι λες; Πιάσε τέχνη κι άστηνε που λένε, μια χαρά τα πήγες με την αστρολογία.

Για πες μου Πατριάρχη μου, θα έκαιγες ποτέ βιβλία σε ένα τζάκι ας πούμε, βιβλία "δεύτερα" που διάβασες κάποτε χωρίς να φαντάζεσαι πόσο κακά ήταν αυτά ή επειδή απλά αγνοούσες πόσο εξαιρετικά είναι κάποια άλλα ή το θεωρείς ανεπίτρεπτο σε κάθε περίπτωση;
Ή ακόμα- ακόμα αν δίνεις κάπου βιβλία (για τον χ λόγο) αποχωρίζεσαι τα καλά σου ή ξεφορτώνεσαι σαβούρα;
Επίσης αναρωτιέμαι, επειδή ανήκω κι εγώ σε αυτούς που διαβάζουνε δύο ή και τρία βιβλία παράλληλα, αν είναι ουσιαστική ανάγνωση αυτό. Νομίζω ότι το κάνουμε από μια αναγνωστική βουλιμία την οποία εγώ ομολογώ, δεν είμαι όμως σίγουρη ότι πετυχαίνουμε κάτι άλλο παρά μόνον ένα ποσοτικό, ας το αποκαλέσω έτσι, προβάδισμα(έναντι ποιών σε τελική ανάλυση).
Δηλαδή αν αρκεστώ σε ένα και καλό-διότι ένα κάποιο ένστικτο το έχουμε πλέον όλοι διαμορφώσει, δεν πέφτουμε σε άθλια βιβλία έτσι εύκολα-δεν θα κερδίσω την ίδια γνώση, σοφία, πες το όπως θες,
ευχαρίστηση;
Για λόγους σεβασμού, όπως καταλαβαίνετε, έθεσα τα αμπελοφιλοσοφικά ερωτήματά μου-όρεξη που την έχω γιορτιάτικα- προς Φώτιο αλλά καλόδεχτες οι απόψεις όλων.

Vivi G. said...

Thoughtsofashy, μπήκα πριν λίγο στο blogg σου από περιέργεια να δω τι και ποιά και πόσα πια έχεις διαβάσει και συνέχισα καπάκι σε μια παλιότερη ανάρτηση του Πατριάρχη για την "Υπόθεση Τζέην Έϋρ" του Fforde κι επειδή κάτι έχω πάθει(ναι, τώρα το έπαθα), με την Μπροντέ,την Έυρ,τον Ρότσεστερ,την Ρυς(της οποίας τελειώνω την "Πλατιά θάλασσα των Σαργασσών" παράλληλα, που λέγαμε με άλλα δυο εντελώς διαφορετικά βιβλία) κι όλο τέλος πάντων το μπροντικό συνάφι είχα αμέσως κρίση αναγνωστικής βουλιμίας!
Εκεί θέλω να καταλήξω λοιπόν Πατριάρχη,στο βουλιμικό "πρέπει να το διαβάσω κι αυτό"!
Δεν είμαι και σίγουρη ότι δεν τα έχουμε παίξει αναγνωστικώς...
Pellegrina,πού είσαι καλέεεε;
Δώσε μας τα φώτα σου!

Pellegrina said...

εδώ είμαι, τι φώτα;

Πάπισσα Ιωάννα said...

Vivi,
δεν πρόκειαι για βουλιμία αλλά για ανία. Ένα στα δύο βιβλία είναι είτε ανιαρό είτε κακογραμμένο, οπότε διατηρώ την ψυχική-μου ισορροπία με ένα άλλο.
Πατριάρχης Φώτιος

Pellegrina said...

Και βουλιμία είναι, και ανία και διάφορα άλλα.
Θα έκαιγα βιβλία αν χρειαζόταν. Χαρίζω ό,τι νομίζω πως θα αρέσει, όχι ό,τι μου αρέσει εμένα. (Αλλά κατι τελείως χάλια θα το απέφευγα, αλλωστε το δώρο μας εκπροσωπεί κάπως..)
Μπροντέ θαυμάσιες. Η ΤΖέιν Έυρ στο πρωτοτυπο, μαζί με άπειρα βιβλία με σχόλια, στο google-books. Πολλά, όπως και το κέιμενο, δωρεάν. Για τα νεα δεν ελπίζουμε, αλλά ευτυχώς τα αρχαία ελληνικά είναι ξένες εκδόσεις, οπότε τα έχουμε κι αυτά στο google και με πλούσια σχόλια 9ψάχνω κα΄τι, ετοιμάζω το επόμενο μεγάλο-σε έκταση- αριστούργημα. Είμαι αλλού -fan park, ki ekei phga!- μη με παρεξηγεiτε.
Αλλωστε τι να πω; Φωτιε, το ωροσκοπιο χάλια! Τίποτα δε λέει για το αν θα "γινω ευτυχισμένη" με αυτον που αγαπώ!

Νώντας Τσίγκας said...

Κανένας δεν επιτρέπεται να καίει βιβλια. Τι έιναι αυτά που ακούω; Τα θημωνιάζουμε τα χαρίζουμε τα πουλάμε κοψοχρονιά τα αφήνουμε σε παγκάκι. Τι θα πεί το καίμε. Είμαι επίσης εναντίον και της πολτοποίησης (των «μη εμπορικών». Η Στροφή του Σεφέρη ήταν κάποτε «μη εμπορική»). Την αρνούμαι. Με την πρόφαση των άχρηστων και μιασματικών βιβλίων γέμισε η Πλατεία της Οπερας υπό του ήχους των «Τραγουδιστάδων της Νυρεμβέργης».
Ο Φώτιος που... γιορτάζει σήμερα και θ΄ αγιάσει (ως οφείλει και ως … Πατριάρχης εννοώ) τα νερά ας δώσει μιαν ευχή και για μας τους πεντηκοντούτηδες να αξιωθούμε να διαβάσουμε τ΄ αδιάβαστα να ξεφορτωθούμε τους τόνους αδιάβαστης (και εξεταστέας) ύλης απο πάνω μας.
Καλή χρονιά σε όλους που παρακολουθώ τις διαβαστικές και αγωνιώδεις ζωηρές και σημαντικές αναγνωστικές- βιβλιοφιλικές καταδύσεις των.

Νώντας Τσίγκας

Πάπισσα Ιωάννα said...

Pellegrina,
το ωροσκόπιο είναι για συγγραφείς, για πνευματικά όντα που δεν έχουν άλλη ζωή εκτός από το έργο-τους!!!
Την καλημέρα-μου
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Νώντα,
δεν γιορτάζω σήμερα αλλά την 6η Φεβρουαρίου, του Φωτίου Κωνσταντινουπόλεως. Σ' ευχαριστώ πάντως για τις ευχές και τα καλά-σου λόγια.

Όσο για τα βιβλία, έχω πολλές φορές χαρίσει, ξεφορτωθεί, δώσει κ.ο.κ. τόμους και τομίδια που δεν λένε (σε μένα τουλάχιστον) κάτι ιδιαίτερο. Κι από την άλλη, δεν είμαι φετιχιστής με το βιβλίο: ό,τι δεν αξίζει (με τα όποια κριτήριά-μου) στην ανακύκλωση. Αλλά επειδή αυτό δεν το λέω εύκολα, δίνω σε κάθε έργο μια δεύτερη ευκαιρία στα χέρια ενός άλλου.
Πατριάρχης Φώτιος

Κατερίνα Μαλακατέ said...

Είναι όντως.... δύσκολο να γράψεις καλές προβλέψεις με τις οποίες θα ταυτιστεί ο αναγνώστης τους. Αφού αναρωτιέμαι πως το κάνουν.... :-P Αλλά θα σας μαλώσω Πατριάρχα, σε εμάς τους Παρθένους γραφιάδες δεν επιφυλάσσετε παρά μόνον ανία.... Θα μου πείτε άγνωσται αι βουλαι των....άστρων.


Υ.Γ. Κι εγώ δανείζω και κακοποιώ βιβλία, κάποια τα στέλνω και για ανακύκλωση. Μήπως έπρεπε να είμαστε όμως λίγο περισσότερο προσεκτικοί, θα μας κακοχαρακτηρίσουν. Φανατικοί αναγνώστες αλλά όχι φετιχιστές; Ανεπίτρεπτον.....

Anonymous said...

Καλημέρα,
Και εγώ διαβάζω πολλές φορές πολλά βιβλία παράλληλα (χωρίς να συνυπολογίσω περιοδικά κλπ). Έχω φτάσει και σημείο να τρέχουν πέντε βιβλία παράλληλα. Προσπάθησα να επικεντρωθώ σε ένα αποκλειστικά αλλά δεν γίνεται. Συνήθως, "τρέχουν" δύο με τρία. Δεν ξέρω, εάν πρόκειται για περίπτωση ελλιπούς προσοχής, αλλά μετά Χ σελίδες βαριέμαι και θέλω να αλλάξω βιβλίο κλπ.
Σε όσους με ρωτάνε, πώς γίνεται και διαβάζω παράλληλα πάνω από ένα βιβλία τούς απαντώ "μα και στο σχολείο, δεν κάνουν τα παιδιά 1 μήνα μόνο γλώσσα, την τελειώνουν, μετά άλλο τόσο μαθηματικά κλπ, αλλά τα κάνουν όλα παράλληλα!!!" :-)