Sunday, July 15, 2007

Παραδοσιακός ελληνικός στη χόβολη: Κακούρη

Αθηνά Κακούρη, “Κυνηγός φαντασμάτων”

Ξεκινάς να διαβάζεις το βιβλίο και ανακαλύπτεις έναν παλιομοδίτικο τρόπο γραφής, στατικό κατά βάθος και παρωχημένο. Όλο το κλίμα του μυθιστορήματος αποπνέει ατμόσφαιρα ξεπερασμένη, σκηνικά και τρόπους δράσης που συναντούσαμε στη λογοτεχνία πριν πολλές δεκαετίες.
Κι όντως κάποια στιγμή ανακαλύπτεις ότι ήταν πρωτογραμμένο το 1974 και επανεκδίδεται τώρα. Αυτή η πληροφορία αποκαθιστά την τάξη.
Ο “Κυνηγός φαντασμάτων” είναι ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα με μυστήριο, που δημιουργείται από την εμφάνιση φαντασμάτων σε ένα σπίτι στην Κέρκυρα, και στη διάρκεια της εξέλιξης και με φόνο, που στρέφει την προσοχή στην ανακάλυψη του δράστη. Οι υπόνοιες δεν βαραίνουν ένα πρόσωπο, ούτε μεταφέρονται από το ένα στο άλλο, αλλά περισσότερο ο αναγνώστης βλέπει φιγούρες που θα μπορούσαν να έχουν σκοτώσει αλλά και όχι. Ο αφηγητής βρίσκεται στην ίδια άγνοια που κατέχει τους πάντες, ενώ ο αστυνόμος Γεράκης εμφανίζεται αργά και παραμένει στο περιθώριο, χωρίς να κινεί τα νήματα. Φυσικά, στο τέλος το μυστήριο αποκαλύπτεται, χωρίς να αφηγηθεί τη λύση του ο ίδιος ο αστυνόμος, και ο φονιάς συλλαμβάνεται.
Κλασικό αποβαίνει το όλο σκηνικό και στην εξάρτησή του από παρόμοια περιβάλλοντα που συναντάμε στην Αγκάθα Κρίστι και στον Άρθρουρ Κόναν Ντόυλ: παλιά πυργόσπιτα, φαντάσματα και σοφίτες, ασπίδες και παλιά βάζα, Άγγλοι επισκέπτες και ντόπιοι πλούσιοι… Το ελληνικό μυθιστόρημα της εποχής, μεταξύ Γιάννη Μαρή και της σημερινής μορφής του, μιμείται τον αγγλοσαξονικό πρόγονό του αναζητώντας τα πατήματά του. Η Κακούρη καταφέρνει να πλέξει μια αληθοφανή ιστορία, χωρίς κενά και απίστευτα επεισόδια, και στο τέλος τα πάντα εξηγούνται με απλές λογικές σκέψεις.


Πατριάρχης Φώτιος
15.7.2007

No comments: