Monday, March 07, 2011

“Πριν πέσει η παγωνιά” του Χένινγκ Μανκέλ

Ένα καλό αστυνομικό στέκει πρώτιστα, όταν πατάει γερά σε σφιχτή δομή και τεχνική αξιοποίηση όλων των στοιχείων μέχρι να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα. Αυτό πολλές φορές βέβαια υποστηρίζεται από έναν βαθύτερο προβληματισμό ή ξεπερνιέται, όταν βαραίνουν στην πλάστιγγα άλλα εξίσου στιβαρά πλεονεκτήματα…

Ζεστός καφές φίλτρου:
Henning Mankell
2002
Χένινγκ Μανκέλ
“Πριν πέσει η παγωνιά”
μετ. Λ. Καλοβυρνάς
εκδόσεις Ψυχογιός
2010

            Ο Μανκέλ, με μια σκανδιναβική σαφήνεια, δεν αφήνει τίποτα εκκρεμές, αφού δομικά δεν του ξεφεύγει ούτε μισή κλωστή από το συνολικό υφαντό-του (δες και την ανάρτηση της 15.11.2009 για το έργο-του “Firewall”). Από τη μία, σκορπά μικρές μικρές ενδείξεις και καθυστερεί επίτηδες στην εξέλιξη της υπόθεσης, προσπαθώντας να δώσει το κουβάρι-της σε δόσεις βασανιστικά αργές. Πολλοί θα έλεγαν, και μέχρις ενός σημείου έχουν δίκιο, ότι είναι αργός και γεμίζει σελίδες χωρίς αφηγηματική ουσία, ή καλύτερα χωρίς τη ραγδαία εξέλιξη που θα περίμενε ο αναγνώστης. Αυτό όμως, πέρα από την κοινωνική αναπαράσταση, αποσκοπεί και στη σταδιακή ρυμούλκηση του αναγνώστη προς το επιθυμητό τέλος. Ο τρόπος με τον οποίο γράφει μού θυμίζει σταγόνες μπλε μελάνι που πέφτουν πάνω στο ύφασμα και απλώνονται αργά ποτίζοντας την επιφάνεια και μεγαλώνοντας το κομμάτι εκείνο της βαφής. Το λευκό ύφασμα κλιμακωτά μπλαβίζει, καθώς από διάφορα σημεία επεκτείνονται τα κυανά στίγματα∙ οι μικρές κηλίδες απλώνονται, οι μικρές παρατηρήσεις ανοίγουν, συνδέονται με άλλες, γεμίζουν σιγά σιγά το ύφασμα και σε λίγο σχηματίζουν ξεκάθαρα το σχέδιο.
            Παράλληλα, σε μικρά ένθετα κεφάλαια παρουσιάζεται, από ένα σημείο και μετά, η δράση του ενόχου, αποκαλύπτεται η ταυτότητά-του αλλά και τα κίνητρα και παρακολουθείται η δολοφονική δράση-του. Αυτό που απομένει (κι εκεί ο αναγνώστης τεντώνεται στις μύτες των ποδιών-του για να δει πάνω από το παραβάν) είναι το πώς θα οδηγηθεί ο αστυνομικός επιθεωρητής Κουρτ Βαλάντερ και η κόρη-του Λίντα στην εξιχνίαση των φόνων άμοιρων ζώων, μιας πολιτισμικής ανθρωπολόγου, μιας πόρνης στη Δανία, μιας φίλης της Λίντα κ.ο.κ. Πίσω απ’ όλα αυτά ξεπροβάλλει ένας μυστηριώδης Νορβηγός που είναι και το κλειδί του γρίφου.
            Δεν μπορώ να πω ότι η κοινωνική κριτική του Μανκέλ είναι τόση όση οι νεότερες τάσεις ορίζουν και όση βλέπουν οι κριτικοί στο έργο-του. Πιο πολύ μετράει το καλοστημένο ψηφιδωτό, όπως έδειξα παραπάνω. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τα συμπτώματα της σουηδικής κοινωνίας, μιας φιλελεύθερης κοινωνίας που δεν έχει ξεφύγει από τον αλκοολισμό, τη μοναξιά, την απελευθέρωση των νέων αλλά και τη μοναχική μοίρα των ανθρώπων χωρίς οικογένεια, το ξάφνιασμα μπροστά στο θρησκευτικό φαινόμενο και τη δαιμονοποίησή-του κ.ο.κ.
            Τελικά, οι Σκανδιναβοί συγγραφείς μιλάνε με σαφήνεια, χτίζουν λιθάρι λιθάρι το οικοδόμημά-τους και αφήνουν το βιβλίο-τους στα χέρια του αναγνώστη, ξέροντας πως αυτός θα περάσει καλά, αλλά και πως θα στείλουν μια εικόνα της σουηδικής κοινωνίας με ξεκάθαρα περιγράμματα και αξιομνημόνευτα χρώματα.
Πατριάρχης Φώτιος

3 comments:

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ο τίτλος πάντως είναι πολύ ταιριαστός με τον καιρό, ακόμα και στο λεκανοπέδιο Αττικής. Εδώ στα βόρεια προάστεια χιονίζει και τα παιδιά δεν χορταίνουν να βλέπουν τις νιφάδες από τις μπαλκονόπορτες.
Αύριο χιόνι και την Τετάρτη παγωνιά και παγετός.
Ο Μανκέλ μιλά για τη Σουηδία ...αλλά και για την Ελλάδα.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Η ΑΥΞΗΣΗ νεφοκάλυψης-ψύξης-πλημμυρών από τις ηφαιστειακές εκρήξεις ΑΥΞΑΝΕΙ τις καταστροφές στη γεωργία, τιμές-πείνα-λιμούς...:
http://www.youtube.com/watch?v=hxtcNWdm6Vw

Τα ηφαίστεια Kizimen, Sheveluch, Karymsky και Kliuchevskoihave στο ανατολικό τμήμα της Καμτσάτκα εκρήγνυνται σχεδόν συνεχώς - ασυνήθιστα ενεργά τους τελευταίους μήνες. Η σκόνη τους εξέτρεψε τους ανέμους στην περιοχή της Αρκτικής, και ώθησαν κρύο αέρα πάνω από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, προκαλώντας τον ασυνήθιστα ψυχρό χειμώνα, λένε οι επιστήμονες.
Αυτή η σειρά των ηφαιστείων, 29 εκ των οποίων είναι ενεργά, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα φέτος, καταστρέφοντας σοδειές σε όλη την υδρόγειο και ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, ενώ θα προκαλεί έναν δεύτερο συνεχόμενο βαρύ χειμώνα .
http://www.telegraph.co.uk/sponsored/russianow/business/8348504/Volcano-eruptions-cause-prices-to-rise.html
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ σε προγνώσεις αστροφυσικός-κλιματολόγος:
«Ο Κόρμπιν μοιάζει να αποδεικνύεται σωστός στο 85% των περιπτώσεων και σοβαροί επιχειρηματίες -κυρίως καλλιεργητές- αρχίζουν να βασίζονται στις προβλέψεις του. Μάλιστα, στα μάτια ορισμένων «αυτός ντροπιάζει τη χρηματοδοτούμενη από τους φορολογούμενους πολίτες εθνική μετεωρολογική υπηρεσία», σχολιάζει από τη μεριά του, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Daily Telegraph», ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.
«Η παγκόσμια υπερθέρμανση τελείωσε και ο πλανήτης ξεκίνησε να ψύχεται και η θερμοκρασία θα συνεχίσει να πέφτει», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Βρετανός αστροφυσικός, για τον οποίο η κακοκαιρία όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα μάλιστα με τον Κόρμπιν, μια νέα «μίνι εποχή των παγετώνων» είναι πιθανό να μας έχει χτυπήσει την πόρτα έως το 2035.
http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/borisjohnson/8213058/The-man-who-repeatedly-beats-the-Met-Office-at-its-own-game.html

£100m: the staggering cost of Britain's worst winter

March 2011
On 3rd March an explosion occurred from Caliente crater at Santa Maria volcano in Guatemala. Ash emissions reached 10,800 ft above sea level and produced ashfall in towns to the west and southwest of the volcano. The explosion generated a pyroclastic flow which moved 2.5 km down the southwest flank. Activity continued on 4th March with moderate explosions ejecting ash to a height of 11,000 ft above sea level, and ash fall on surrounding farms.
Eruptions continue at Fuego volcano, Guatemala. During the night incandescent explosions ejected lava 100 m above the crater and sent avalanches down surrounding valleys. Rumbling sounds were heard and audible degassing lasted up to six minutes at a time. Ash emissions reached a height of 800 m above the crater and drifted south and southwest.


Kilauea volcano in Hawaii continues to erupt. Along the east rift zone lava is erupting from Pu'u O'o crater covering the western crater floor. On the coastal plain near Kalapana, surface lava flows have reached within 1 km of highway 130. At the summit of Kilauea lava in the vent of Halemaumau reached a level of 70 m below the surface. Seismic tremor at the summit is sometimes accompanied by rockfall in the vent.
http://www.volcanolive.com/news.html
ΝΑΣΑ (http://science.nasa.gov/earth-science/big-questions/what-are-the-primary-causes-of-the-earth-system-variability) και ΔΕΚΑΔΕΣ καθηγητές ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ από την αύξηση της παγκόσμιας ηφαιστειακής νεφοκάλυψης και τις ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΓΩΝΙΕΣ.
ΠΟΛΛΟΙ από αυτούς είναι επικεφαλής μεγάλων οργανισμών διεθνούς εμβέλειας.
Πάντως κανένας τους δε φαίνεται να καταλαβαίνει την κατεπείγουσα ανάγκη αποκέντρωσης και αναδασώσεων ΠΑΝΤΟΥ, ακόμα και ΟΛΩΝ των πεδιάδων.
http://notrickszone.com/2010/12/28/global-cooling-consensus-is-heating-up-cooling-over-the-next-1-to-3-decades
aftarkia.wordpress.com

Anonymous said...

Αυτό το άρθρο είναι σελιδοδείκτης αξίζει κατά τη γνώμη μου. Αξίζει να αποθηκεύσετε για μελλοντική αναφορά. Είναι συναρπαστικό ανάγνωση με πολλά θετικά σημεία για περισυλλογή. Δεν έχω να συμφωνήσω σχεδόν σε κάθε σημείο που σε αυτό το άρθρο.